PU-I YEAR - ENGLISH - SOLVED MIDTERM EXAMINATION QUESTION PAPER- 2025 - SOLVED QUESTION PAPER

Ad Code

PU-I YEAR - ENGLISH - SOLVED MIDTERM EXAMINATION QUESTION PAPER- 2025 - SOLVED QUESTION PAPER

 


 

| PUC-I YEAR MIDTERM SOLVED QUESTION PAPER- EXAMINATION-2025 |

Time: 3 Hours               SUBJECT: ENGLISH (02)             MARKS: 80

Instructions:

1) Answer the questions in all the sections.

2) Follow the prescribed limit while answering the questions.

3) Write the correct question number as it appears on the question paper.

4) For multiple choice questions (MCQ's), choose the correct answer and rewrite it.

5) For Part-A questions, only the first written answers will be considered for evaluation.

6) Answer to the questions number (30) (a-i), should be in sequence and at the one place.

7) For question numbers,31, 32, 33 & 36 internal choices are there, Hence answer either (A) or (B).

PART-A

1. Answer the following questions by choosing the right option: 10X1=10

1) Once upon a time an elephant made a friendship with ………….. in 'The Gentlemen of the Jungle'.

a) a lion               b) a leopard         c) a hyena            d) a Man

Ans: d) a Man

www.educsector.com

2) Match the column 'A' with Column 'B' related to 'The School Boy'.

                   A                                    B

i. Speaker                      a. Cruel eye outworn

ii. Bird                           b. School Boy

iii. Teacher                    c. Trapped in a cage

a) i-b ii-c iii-a                          b) i-b ii-a iii-c

c) i-c ii-a iii-b                           d) i-a ii-b iii-c

Ans: a) i-b ii-c iii-a

 

3) Mara did not have any teeth on the………. in 'Around a medicinal creeper'.

a) left side            b) right side         c) back side                   d) None of the above

Ans: b) right side

 

4) The narrator had ………. in his coat pocket his life's savings at the time when he entered the restaurant in 'Oru Manushyan'.

a) four rupees                         c) fourteen annas

b) fourteen rupees                  d) fourteen hundred rupees

Ans: b) fourteen rupees

www.educsector.com

5) According to the poet of 'Money Madness', he is so terrified of ……….

a) Money that one has           c) Mankind

b) Madness                             d) Collective money madness of mankind

Ans: d) Collective money madness of mankind

 

6) The most educated teacher in Babar Ali's school

a) Nasiruddin Sheik               b) Babar Ali

c) Tulu Rani Hazra                d) Debarita

Ans: d) Debarita

 

7) The sacred cow would scrape her body on …… in the poem 'If I was a tree'.

a) Tree's roots                         b) It's body

c) Tree's bark                         d) It's leaves

Ans: c) Tree’s bark

 

8) The judgement was given in favour of… in 'The Gentlemen of the Jungle'.

a) The man                                       b) The elephant

c) The fox                               d) The leopard

Ans: b) The elephant

www.educsector.com

9) ……….had cursed the medicinal creeper in 'Around a Medicinal Creeper'

a) Mara               b) Sanna              c) A sage              d) The narrator

Ans:  c) A sage

 

10) The fair complexioned man took out from his various pockets about………. In 'Oru Manushyan'.

a) Three wallets                      b) four wallets

c) five wallets                          d) six wallets

Ans: c) five wallets

 

11) Fill in the blanks with appropriate articles:                                       2X1=2

The narrator stayed in the city in ………. small dingy room. By tradition ………. people there were professional soldiers. [a, an, the]

Ans: The narrator stayed in the city in a small dingy room. By tradition the people there were professional soldiers. [a, an, the]

www.educsector.com

12) Fill in the blanks with appropriate prepositions given in brackets: 3X1=3

Babar lives ………. his three siblings and his parents ………. a thatched house which is the size ………. an average city kitchen.  [in, with, of]

Ans: Babar lives with his three siblings and his parents in a thatched house which is the size of an average city kitchen

 

13) Match the expression under column A with its corresponding language function under B:                                                                         5X1=5

A [Expressions]                                B (Language Functions]

1) I am grateful to you                              a) complementing

2) What you say may be right, but........   b) greeting

3) Hello, good morning                                       c) requesting

4) Could you please pass me the book?    d) disagreeing

5) You look stunning in these new clothes         e) expressing-gratitude

Ans:

1) I am grateful to you – e) expressing-gratitude                       

2) What you say may be right, but........ – d) disagreeing

3) Hello, good morning – b) greeting

4) Could you please pass me the book? – c) requesting

5) You look stunning in these new clothes – a) complementing

www.educsector.com

PART-B

II. Answer any THREE of the following in one or two sentences each. 3X2=6

14) Name any two things that keep company with the boy in a summer morn in the poem 'The School boy'.

Ans: Skylark bird and Huntsman horn are the two things that keep company with the boy in a summer morn in the poem ‘The School Boy’.

 

15) Write the names of two diseases that Krishna suffered from in "Around a Medicinal Creeper'.

Ans: Boils and piles are the names of two diseases that Krishna suffered from in “Around a Medicinal Creeper”.

 

16) Who saved the narrator by paying the bill? How much did he pay in 'Oru Manushyan'?

Ans: A man with red turban saved the narrator by paying the bill. 11 annas he paid in ‘Oru Manushyan”.

www.educsector.com

17) Mention any two things that should be made free according to the speaker in "Money Madness".

Ans: Food (bread), Shelter, fire are things that should be made free according to the speaker in “Money Madness”.

 

III. Answer ANY FOUR of the following questions in about 60 words each: 4X3=12

18) Why was the man unhappy with the members of the commission of enquiry in "The Gentle-men of the Jungle"?

Ans: The man was unhappy with the members of the commission of enquiry because they were all animals. The King of the Jungle appointed a commission to settle the dispute between the man and the elephant. But the members were friends and relatives of the elephant. They did not listen to the man’s side of the story. Instead, they supported the elephant completely. Finally, they gave the judgment in favour of the elephant and allowed it to stay inside the hut. The man, who had built the hut, was forced to stay outside. He realized that the enquiry was not fair and was only meant to protect the animals. This made him lose trust in the commission.

 

19) Why did Mara lose his teeth on the right side in "Around a Medicinal Creeper"?

Ans: Mara lost his teeth on the right side because of a strange experience he had when he tried to taste a medicinal creeper. Once, Mara saw a creeper and thought it might have some special power. He broke a piece of its stem and chewed it. Immediately, his mouth became numb, and all his teeth on the right side fell out. He felt a burning and tingling sensation. Frightened by the effect, he realized that the creeper was no ordinary plant. Later, he shared this incident with others, which proved that the creeper had strong medicinal properties. His experience showed how traditional knowledge about plants came through real-life incidents and observations.

www.educsector.com

20) What was the routine of the narrator in the city in "Oru Manushyan"?

Ans: The narrator was a teacher who had come to the city in search of a job. His daily routine was very simple. The routine of the narrator in the city was nothing energizing about the daily practice of the narrator in the city. He showed the passing workers English as they needed to compose addresses in English at the mailing station. As they were working individuals, he could show them just at night. As a rule, his educating went on from nine-thirty till eleven in the night. Since he earned practically nothing, he dozed the entire day and woke up at four at night to keep away from the costs of morning tea and early afternoon lunch.

 

21) Explain the role of Tulu Rani Hazra in Babar Ali's school.

Ans: Tulu Rani Hazra played a very important role in Babar Ali’s school, Anand Siksha Niketan. She was a kind and dedicated woman who cooked the midday meal for all the students. Her work ensured that the children, who mostly came from poor families, got at least one proper meal every day. This helped to attract more students to the school, as many of them came not only to learn but also to eat. She did her work sincerely and became an important part of the school’s functioning. Her service supported Babar Ali’s dream of providing free education to children in his village. She proved that community support is essential for the success of such initiatives.

www.educsector.com

22) Why does the speaker want to be a tree in the poem "If I was a Tree"?

Ans: In the poem “If I was a Tree,” the speaker wants to be a tree because trees are free from discrimination. The speaker faces caste-based inequality in society. He feels that if he were a tree, he would not be treated as an untouchable. Birds would sit on his branches, animals would rest in his shade, and the rain would fall on him equally. The sunlight would not avoid him, and nobody would cut or reject him because of his caste. Nature treats everything equally, unlike human society, which is divided by caste and untouchability. By imagining himself as a tree, the speaker dreams of a life of dignity, equality, and harmony with nature.

 

23) Describe the experience of the boy in the school the poem "The School Boy".

Ans: In the poem “The School Boy” by William Blake, the boy shares his unhappy experience at school. He loves to get up in the summer mornings and enjoy the singing of birds and the company of nature. But when he goes to school, he feels trapped and miserable. The strict rules, the continuous studying, and the absence of joy make school feel like a prison to him. His freedom and creativity are suppressed. He cannot enjoy learning in such an environment. He compares himself to a bird in a cage that cannot sing happily. The boy feels that schooling under pressure kills the natural joy of childhood and destroys his spirit.

 

IV. Answer ANY THREE of the following questions in about 100 words each:

3X4=12

24) How did the animals cheat the man repeatedly in "The Gentlemen of the Jungle"?

Ans: In the story “The Gentlemen of the Jungle,” the animals cheated the man again and again using unfair means. First, the elephant entered the man’s hut during a storm, pretending to need shelter, and then pushed him out completely. When the man complained, the king set up a commission of enquiry, but all the members were animals. They supported the elephant and gave judgment in his favour. Later, when the man built new huts, different animals like the lion, leopard, hyena, and others occupied them one by one, using the same trick. Each time, commissions were formed, and judgments were always given in favour of the animals. The man was never given justice. In the end, the man understood their cheating tactics. He built a big hut and set fire to it after all the animals entered, teaching them a final lesson.

www.educsector.com

25) According to Nasiruddin Sheikh, 'Education is man's true religion', how does Babar Ali's school prove this?

Ans: Babar Ali’s school, Anand Siksha Niketan, clearly proves that education is man’s true religion. Babar Ali started the school at the age of nine in his backyard to teach poor children who could not afford regular school. He and his friends voluntarily taught students without charging any fees. Over time, the school grew and provided free education to hundreds of children. For these children, education became a way to escape poverty, child labour, and ignorance. Babar believed that real service to God is serving humanity through education. His school welcomed children from different backgrounds, castes, and religions, treating them equally. It was not based on money or status but on the belief that everyone has a right to learn. His work shows that education unites people, improves lives, and spreads light — just like religion does. It became a temple of learning for all.

 

26) How did Mara and his friend lay a trap and catch a barking deer in "Around a Medicinal Creeper"?

Ans: In “Around a Medicinal Creeper,” Mara and his friend once decided to hunt a barking deer. They went into the forest and selected a narrow path that the deer often used. There, they dug a deep pit and covered it with thin bamboo sticks and dry leaves to make it look like normal ground. It was a clever trap to catch the animal without using weapons. Later, a barking deer passed that way and fell into the pit. They caught it alive and tied its legs with creepers. This incident shows the villagers’ deep knowledge of the forest and their smart hunting methods. They didn’t use modern tools but relied on their experience and understanding of animal behaviour. This event also shows the close relationship between the villagers and nature, where they used natural materials like bamboo and creepers for their work.

 

27) Why could the narrator not pay the bill of restaurant in "Oru Manushyan"?

Ans: The embarrassing experience of the narrator at the restaurant was that the narrator went to a restaurant to have his food and when he needed to take care of the bill of eleven annas. However, the owner felt that the speaker was attempting to trick him, and took steps to gouge his eyes out. None of the others at the restaurant shown mercy either. The narrator begged owner to keep his jacket as guarantee and the owner laughed asked off his jacket, shirt, and shoes. At the point when he needs the author to remove even the pants, the author begs him for mercy saying he has nothing inside. This just made everyone laugh loudly and the owner, along fifty others assembled there, author to strip further saying for a laugh, "There must be something inside." The author, presently surrendered to his destiny, begins unbutton his pants; constantly imagine himself standing naked before others, with his eyes gouged out. We see that the narrator isn't just shamed yet also uncomfortable. Since he isn't a cheat, it probably been horribly shameful for him to have understood that he had eaten his food at the restaurant; however had no money to pay for the food. His shame would have expanded when the owner of the restaurant considered him as a cheat.

www.educsector.com

28) "Money is the root of all evil" Discuss this statement with reference to the poem "Money Madness".

Ans: The poem “Money Madness” by D.H. Lawrence shows how money controls human life and creates evil in society. People value money more than human relationships. A person without money is not respected, loved, or cared for. People fear poverty so much that they become selfish and greedy. The poet says that this “money madness” can destroy humanity if it continues. People judge others based on their wealth and not their character. Basic needs like food, shelter, and comfort depend entirely on money. This greed leads to inequality, cruelty, and the loss of human compassion. The poet warns that if people do not control their love for money, money will control them and lead to their downfall. He urges us to share wealth and treat humans with love and equality. Thus, money truly becomes the root of evil when it replaces humanity.

 

29) How do the life forces-sunlight and cool breeze enforce nature's idea of equality in the poem "If I was a Tree”?

Ans: In the poem “If I was a Tree,” sunlight and cool breeze play a symbolic role in showing how nature treats all living beings equally. The speaker imagines himself as a tree and observes that sunlight shines on every part of the tree without any discrimination. Similarly, the cool breeze touches every leaf and branch equally. They do not avoid or favour any part based on caste, status, or religion. Unlike human society, where people face discrimination and untouchability, nature gives its life forces freely to all. Rain, birds, animals, and wind interact with the tree without prejudice. This natural equality makes the speaker wish to become a tree, where dignity and acceptance are found. Sunlight and breeze reflect the harmony and fairness in nature, which stands in sharp contrast to human-made divisions and social injustice.

 

PART-C

V. 30) Read the following Passage and answer the questions set on it.9X1=9

Arunima Sinha is the first female amputee to climb Mount Everest. She also owns the credit of the first Indian amputee to conquer the heights of Mount Everest.

Arunima was bom in 1988 in Ambedkar Nagar of Uttar Pradesh. She has been a national Volley ball and foot ball player. On April 2011, she boarded the train Padmavathi Express at Lucknow for Delhi to take an examination to join the CISF. To snatch her bag and gold chain, she was pushed out of the general compartment by the thieves. Unfortunately, she fell on another parallel track and before she could get up, another train crushed her leg below the knee. She was rushed to the hospital with serious leg and pelvic injuries. To save her life doctors had to amputate the crushed leg. After this accident she was given compensation of mere 25,000 rupees by Indian Sports Ministry, which caused national outrage. After this country wide protest, she received us $ 3,100 compensation and a job offer from Indian railways. She also got recommendation for a job in the CISF. After she had qualified as a Head Constable in 2012 in CISF examination.

While her treatment was going on at all India Institute of Medical Science, She was inspired by Cricketer Yuvaraj Singh who had successfully battled cancer. She also thought of doing something in life and her strong mind determined to conquer the peak of Mount Everest. So she contacted Bachendripal, the first Indian woman to climb Mount Everest in 2011, and joined her training programme. Sinha climbed island peak of 6150 metres in 2012 as preparation for her ascent of Everest. On 1 April 2013 Sinha and Susen Mahto a TSAF instructor climbed Mount Everest under the instruction of Banchendri Pal and reached the summit of Everest at 10:52 am on 21 May 2013. She took 52 days to reach the summit. She received 25 lakh rupees from Chief Minister of UP at a function organised at 5-Kalidas Marg residence in Lucknow. Now she has dedicated her life to social service and welfare programmes. She wanted to open a free sports academy for the poor and disabled persons.

a) Where was Arunima Sinha born?

Ans: Arunima Sinha was born in Ambedkar Nagar, Uttar Pradesh.

 

b) Name the train Arunima boarded………………

Ans: Padmavathi Express

 

c) How much compensation was given by Indian Sports Ministry?

Ans: Rupees 25000 was given as compensation by the Indian Sports Ministry.

 

d) Arunima was inspired by……….

i) Bachendri Pal            ii) Yuvaraj Sing                      iii) Susen Mahto

Ans: ii) Yuvaraj Sing

www.educsector.com

e) Whom did she contact to climb Mt. Everest?

Ans: She contacted Bachendri Pal.

 

f) When did they reach the summit of Mt. Everest?

Ans: They reached the summit on 21st May 2013 at 10:52 am.

 

g) How many days did they take to reach the summit of Mt. Everest?

Ans: They took 52 days to reach the summit

 

h) Where was the function organised to honour her?

Ans: The function was organized at 5- Kalidas Marg residence in Lucknow.

 

i) What did she want to do for the poor and disabled?

Ans: She wanted to open a free sports academy for the poor and disabled persons.

 

PART-D

VI. A Choose the correct form of the verb that agrees with the subject:4 x1 = 4

31) The students ……… (is/are) working hard on their assignments. Each student ……… a different topic to research. The teacher ……… (is/are) pleased with their progress so far. However, some students ………… (is/are) struggling with the research.

Ans: The students are working hard on their assignments. Each student has (has/have) a different topic to research. The teacher is (is/are) pleased with their progress so far. However, some students are (is/are) struggling with the research.

 

-OR-

B. Fill in the blanks with suitable form of verbs given in the brackets: 4 x 1 = 4

We ………  (send) Sanna to get some creepers from the forest. He ……… (bring) a whole bundle. Mara ……… (open) the bundle. He suddenly looked at one of the creepers and ……… (sold) Sanna.

Ans: We sent Sanna to get some creepers from the forest. He brought a whole bundle. Mara opened the bundle. He suddenly looked at one of the creepers and sold  Sanna.

www.educsector.com

 

32) Rearrange the segments to form a meaningful sentence.1X 1 = 1

A) eat / in winter / ice-cream / do not / I

Ans: A) I do not eat ice-cream in winter.

-OR-

B) batsman / from the field / the ball/collect/ the / why did? 1X 1 = 1

Ans: Why did the batsman collect the ball from the field.

 

33) A) Correct the following sentences and rewrite them:              4x1 = 4

1) One of the boy was 12 year old.

Ans: 1) One of the boys was 12 year old.

 

2) must/ the book/read/ you

Ans: 2) You must read the book.

 

3) When did you came?

Ans:  3) When did you come?

 

4) Animals are our most best friends.

Ans: 4) Animals are our best friends.

-OR-

B) Rewrite as directed: 4x1 = 4

i) Viraj always played the cricket.

 [Change into a question beginning with right form of 'do']

Ans:  Did Viraj always play the cricket?

www.educsector.com

ii) The elephant pushed his trunk inside the hut slowly.

[Frame a question so as to get the underlined word as answer]

Ans: Where did the elephant push his trunk slowly.

 

iii) He is late today,…………….

[Add a question tag]

Ans: He is late today, isn’t he?

 

iv) The students can speak English,

[Add a question tag]

Ans: The students can speak English, can’t they?

 

 

34) Read the following table and answer the questions:                3X1=3

Teams

Played

Won

Lost

Points

Net Run Rate

Mumbai Indians

5

4

1

8

+2.110

Royal Challengers

5

4

1

8

+1.510

Sunrisers  Hyderabad

5

3

2

6

+0.430

 

i) Which team has the highest run rate?

Ans: Mumbai Indians.

 

ii) How many matches has Royal Challengers played?

Ans: 5

 

iii) Name the team that has lowest run rate.

Ans: Sunrisers Hyderabad

www.educsector.com

35) Write an application letter to your principal of your college requesting him/her to issue your transfer certificate. Provide valid reason. 5

Ans:

 

From

XXXX

YYYY

 

11th October, 2025

 

To

The Principal

XYZ College

Bangalore

 

Respected Sir/Madam,

 

Subject: Request for Issue of Transfer Certificate

 

I am XXXX, a student of PU –I Science Stream, bearing Register Number 1007. I kindly request you to issue my Transfer Certificate as I am shifting to another city, with my family due to my father’s job transfer.

www.educsector.com

I have cleared all dues and returned the library books. I shall be grateful if you could issue my Transfer Certificate at the earliest to enable me to take admission in the new college.

 

Thanking you,

 

Yours obediently,

Sd/-

(XXXX)

 

 

VII. 36)                                                                                             4X1=4

A Viraj has gone to a bank to open a Saving bank account for himself. He meets the manager of the bank in this regard. Write a dialogue between Viraj and the Manager.

Ans:

Viraj: Good morning, Sir.

Manager: Good morning. How can I help you?

 

Viraj: Sir, I want to open a Savings Bank Account in your branch.

Manager: That’s good. Do you have all the required documents with you?

 

Viraj: Yes, Sir. I have my Aadhaar card, PAN card, and two passport-size photographs.

Manager: Excellent. You’ll also need to fill out this account opening form.

www.educsector.com

Viraj: Sure, Sir. Is there any minimum balance required?

Manager: Yes, you need to maintain a minimum balance of ₹1,000 in the account.

 

Viraj: Alright, Sir. How long will it take to open the account?

Manager: Once you submit the form and documents, your account will be opened within a day.

 

Viraj: Thank you very much, Sir.

Manager: You’re welcome. Please contact me if you need any further help.

www.educsector.com

-OR-

B. Complete the following conversation that takes in a clinic: 4X1=4

Patient        : …………………Doctor [Greeting)

Doctor        : Good Morning, ………………… [Enquiring]

Patient        :  Doctor, I am suffering from ………………… [Informs]

Doctor        : [Examines] Take this tablet twice day after food for two days.

Patient        : …………………Doctor. [Gratitude]

 

Ans:

Patient: Good morning, Doctor.

Doctor: Good morning. What’s the problem?

Patient: Doctor, I am suffering from a severe headache.

Doctor: [Examines] Take this tablet twice a day after food for two days.

Patient: Thank you very much, Doctor.


Post a Comment

0 Comments