PU - I YEAR - 2026-2027 - SOLVED ENGLISH PUC - LESSON BASED ASSESSMENT - 2

Ad Code

PU - I YEAR - 2026-2027 - SOLVED ENGLISH PUC - LESSON BASED ASSESSMENT - 2

 


SOLVED LESSON BASED ASSESSMENT–2

English (02)        Class: PUC I

Time: 45 Min               Max. Marks: 30

 PART-A

I. Answer the following choosing correct options.                          10X1=10

1. What drives away the joy of the boy in 'The School Boy'?

a. the horn of the huntsman                                  b.  the song of the birds on every tree

c.the skylark                                                            d.  going to school on a summer morn

Ans: d.  going to school on a summer morn

 

2. According to the speaker in ‘The School Boy’, ‘leaarning’s’ bower’ refers to           .

a. book                       b. mother                              c.school                     d. father

Ans: c. school

 

3. The word ‘a cruel eye’ in the poem ‘The School Boy’ refers to   .

a. the huntsman       b. the teacher                       c. the parent             d. the boy

Ans: b. the teacher

www.educsector.com

4. Which season is NOT mentioned in the poem ‘The School Boy’?

a. autumn                  b.summer                              c.winter                     d.spring

Ans: a. autumn

 

5. The narrator in ‘Around a Medicinal Creeper’ took almost       years to learn some facts about the medicinal creeper.

a. 10                           b.  20                                      c.15                             d. 5

Ans: b. 20

 

6. In ‘Around a Medicinal Creeper’, Mara told the narrator that the medicinal creeper had been cursed by      .

a plant pathologist  b. a Malayali sadhu            c.a sage                      d. a native doctors

Ans: c. a sage

 

7. Consider the following Statements with reference to the story ‘Around a Medicinal Creeper’ and answer accordingly.

Statement 1  : When the leaves of the creeper were mixed with milk, it curdled.

Statement 2  : Byra told the narrator about this quality of the creeper.

a.       Both the statements are correct.                   b. Both the statements are incorrect.

c. Only statement 1 is correct.                             d. Only the statement 2 correct.

Ans: c. Only statement 1 is correct.

www.educsector.com

8. Match the following reference to 'Around a Medicinal Creeper'.

A                                             B        

a. Krishna                             i.a plant pathologist

b. The white man                 ii.a rickshaw driver

c. Chandru                            iii.a doctor

            a. A-iii, B-ii, C-i                   b.  A-i, B-ii, C-iii      c.A-ii, B-i, C-iii        d.  A-ii, B-iii, C-i

Ans: d.  A-ii, B-iii, C-i

 

 

 

 

9. Which of the following statements about Mara is true, in ‘Around a Medicinal Creeper’?

a. Mara did not have any teeth on the left side of his mouth.

b. Mara did not have any teeth on the right side of his mouth.

c. The teeth had fallen off naturally because of his old age.

d. Mara lost his teeth while catching the barking deer.

Ans: b. Mara did not have any teeth on the right side of his mouth.

 

10. In ‘Around a Medicinal Creeper’, Mara went to ………..          , when he had a cut in his hand for proper dressing and treatment.

aMalayali sadhu                 b. the white man      c.the narrator                      d. Chandru

Ans: b. the white man

 

11. Fill in the blanks with appropriate articles. Answer any two of the following.         2X2=4

a. A scientist conducted ……….. experiment in the laboratory. ……….. experiment proved to be a great success.

b. I visited ………..             beautiful park in Mysore. There is ………..old banyan tree which is aged about 500 years.

c. She is ………..first teacher who taught me English. She gifted me ………..  collection of books.

Ans: a. A scientist conducted anexperiment in the laboratory. Theexperiment proved to be a great success.

b. I visiteda   beautiful park in Mysore. There is an old banyan tree which is aged about 500 years.

c. She is the first teacher who taught me English. She gifted mea collection of books.

www.educsector.com

12. Fill in the blanks with appropriate prepositions given in brackets. Answer any two of the following.                                                                                                                                          2X2=4

a. Ravi celebrated his birthday ………..  Monday. He party got over ………..11 p.m. (to, at, on, in)

b. The students gathered ……….. the teacher in the classroom. They looked at the map on the wall and learned……….. different countries.(across, around, about, along)

c. The doctor arrived……….. the hospital. She examined every patient……….. care. (with, on, at, along)

Ans: a. Ravi celebrated his birthday on Monday. His party got over at 11 p.m.

b. The students gathered around the teacher in the classroom. They looked at the map on the wall and learned about different countries.

c. The doctor arrived at the hospital. She examined every patient with care.

www.educsector.com

PART-B

II. Answer any ONE of the following in two words or two phrases or two sentences. 1X2=2

13. How do the little ones spend the day in the school, according to the speaker in ‘The School Boy’?

Ans: The little ones spend the day in sighing and dismay.

 

14. From where did Sanna bring creepers? Who scolded him for plucking a medicinal creeper in the story by PoornachandraTejaswi?

Ans: Sanna brought the creepers from the forest. Mara scolded him for plucking a medicinal creeper.

 

15. Who had got boils all over his body? Who treated him in ‘Around a Medicinal Creeper’?

Ans: Krishna had got boils all over his body. Malayali sadhu treated him in ‘Around a Medicinal Creeper’.

 

III. Answer any one of the following in a paragraph of 60 words.                                1X3=3

16. Describe the experience of the boy in the school, as expressed by the speaker in the poem ‘The School Boy’.

Ans: The boy feels unhappy and imprisoned at school. He cannot enjoy the beauty of nature, the songs of birds, or the freshness of the morning. Instead, he spends his day under strict discipline, sighing and weeping. The school destroys his natural joy and freedom. The speaker believes that childhood should be happy, free and full of learning.

www.educsector.com

17. Why did the white man offer his entire plantation to Mara in ‘Around a Medicinal Creeper’?

Ans: The Englishman, who had offered Mara his entire estate in exchange for the identification of the plant, was angry with Mara and even threatened to shoot him down. The Englishman thought that Mara was unwilling to show the plant because he was so greedy that the offer of the estate also did not satisfy him.

PART-C

IV18. Fill in the blanks with suitable form of the verbs given in brackets.Answer any ONE of the following.                                                                                                                1X4=4

a.We ……….. (celebrate) the Independence Day in our college yesterday. The students ………..   (sing) patriotic songs, ………..     (perform) cultural programmes and ……….. (receive) sweets.

Ans:We celebrated the Independence Day in our college yesterday. The students sang patriotic songs, performed cultural programmes and received sweets.

 

b. We ……….. (wake up) early in the morning every day in our hostel. The warden of our hostel ………..     (guide) us to perform Yoga diligently. Nobody  ……….. (wish) to skip it. Once in three months, she ………..   (take) us for trekking as well.

Ans: We wake upearly in the morning every day in our hostel. The warden of our hostel guides us to perform Yoga diligently. Nobody wishes to skip it. Once in three months, she takes us for trekking as well.

www.educsector.com

V. 19. Rearrange the jumbled segments to form meaningful sentences.                                        3X1=3

a. Must / the book / read/ you

b. Not/now/she/in India/ is

c. Love to/ I / these/watch

Ans:

a. You must read the book.

b. She is not in India now.

c. I love to watch these.


Post a Comment

0 Comments